GOL-E DUDI / KARA ÇİÇEK

Birnur Akan B

“… 

      Ben boşuna doğmuşum, ağzım mühürlendi

      Ah kalbim! 

      Baharın geçtiğini biliyorum, neşesinin de,

      Ama nasıl uçabilirim bu kırık kanatlarla?

      Bunca zaman sessiz olsam da, unutmadım şarkı söylemeyi

      çünkü şarkılarım kalbimin tenhalığında fısıldadı… “

 

 Nadia Anjuman                    Türkçesi:  Fatma Nur Türk

Afganistan için gelecek karanlık, Afgan kadınları için çok daha karanlık. 20 yıldır büyük mücadele vererek kazandıkları özgürlükleri ve hayatın içinde varolma durumu hızla belirsizleşiyor, yok oluyor. ABD’nin 11 Eylül itibarıyla askerlerini tamamen çekeceğini açıklaması ardından olaylar hızla gelişti. Şehirler birer birer Taliban’ın egemenliğine girdi, direniş Penşir gibi kimi bölgelerde güçlense de, ülkede belirsiz bir süre kaosun süreceği ve iç savaşın acılarının yaşanacağı çok açık. Cumhurbaşkanı Gani halka direnme çağrısı yaparken, Taliban’ın Kabil’e girmesinden önce kaçarak, halkını terketti. Şimdi Kabil’deki geçmiş yönetimin tüm askerleri, memurları, yerel ve uluslarası gazeteciler ölüm tehlikesi altında.  En çok da hayatın içinde yer alabilen meslek sahibi kadınlar. Onlara kulak verelim.

“Beni öldürecekler, biliyorum. Oturdum ve bekliyorum.”

Zarifa Ghafari / İlk Kadın Belediye Başkanı

“Bu korku filminden bir sahne deği, Kabil’in gerçekliği. Bu bir insani kriz ve dünya buna sessiz. Sanatı bütün dallarıyla yasaklayacaklar.”

Sahra Karımi / Film yapımcısı-Yönetmen 

“Bizi unutmayın, kapılarınızı bize kapatmayın. Bizi savaşla değil sanatımızla hatırlayın.”

Fatımah Nossain / Fotoğraf Sanatçısı- Muhabir

“Köklü bir kültürümüz var. 20 yıldır sanat ve kültür alanında mücadele verdik.”

Shamsia Hassani / Graffiti Sanatçısı

“Bilgisayarımı kapattım, masamdan kalktım ve gözyaşları içinde iş arkadaşlarımla vedalaştım. İşyerimde son günüm olduğunu biliyorum, dönmeme asla izin vermezler.”

İsimsiz / Özel sektör çalışanı

“Bizim için en iyi senaryo pencerelerin gerisinde, burkaların içinde olmak. Daha kötüsünü aklımdan  uzaklaştırmaya çalışıyorum.”

İsimsiz /  Memur

“Ben bugün burada savaşmak zorundayım ki, bir sonraki kuşak bu çatışmayı yaşamak zorunda kalmasın. Kadınlar Taliban tarafından susturulamayacak.”

Pashtana Durani / İnsan Hakları Aktivisti

“Tarih ne yazık ki tekrar ediyor. Hiç kimse Taliban’ın bu kez daha barışçıl olacağına ve kadınlara zulmetmeyeceğine inanmasın.”

Ferzane / 2014’de Türkiye’ye göç etmiş Afgan kadını

“Kızlarım benim yaşadıklarımı yaşamasın diye, ülkemi terk etmek zorunda kaldım. Mesleğimi yapma şansımı da kaybettim.”

Dr. Shalia Hamdi / Türkiye’de göçmen 

“Belirsizlik ve korku çağındayız. ABD Afgan halkına ihanetinin sorumluluğunu üstlenmeli. 

ABD ve diğer ülkelerin ve uluslarası kuruluşların kadınların korunması, eğitimi ve insan haklarına odaklanması şimdi hayati önemde!”

Layma Murtaza / Aktivist (Kaliforniya’da)

“Şoktayım ve yaşananlara inanamıyorum. Güvendiğim Cumhurbaşkanım da ülkeyi terketti.”

Rangina Hamidi / Afganistan Eğitim Bakanı

“Bir evden bir eve, bir sokaktan diğerine sürekli yer değiştiriyoruz. Canımız tehlikede!”

Kabil’de sıkışıp kalmış kadın gazeteciler

“Bana defalarca suikast yapıldı. Elbette, hedefleri beni öldürmek. Taliban gelince ne kadar yaşarım bilmiyorum. Ama bir yere gidemeyeceğimi biliyorum. Beş çocuklu bekar bir anneyim.”

Shukrıye Barakzai / Kadın Hakları Savaşçısı

Seslerini duyurma fırsatı bulan tüm bu kadınlar umutsuz olduklarını haykırıyorlar, dünyanın sessiz kalmamasını  ve yanlarında olmasını talep ediyorlar. Yirmi yıldır sürekli mücadele ve büyük emek vererek kazandıkları haklarını, mesleklerini, bir nebze özgürlüklerini yine kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyalar. Bu mücadeleyi vererek bir yerlere gelen, ağızlarındaki mühürü atmış kadınlar bizzat ölüm tehditi altındalar. 

Ve, kendilerinden çok çocuklarının özellikle kız çocuklarının yaşayacaklarının travması içindeler. 

Her şey sil baştan! Buna katlanmak çok zor!

Birnur Akan

Nadia Anjuman: (1980-2005) Gol-e Dudi (Kara çiçek) şiir kitabını yazdıktan kısa bir süre sonra, şiir yazdığı gerekçesiyle 25 yaşındayken kocası tarafından dövülerek katledildi.

Zarifa Ghafari: (1992-…..)  Aktivist ve Politikacı. İlk kadın belediye başkanlarından , 26 yaşındayken  Vardak Belediye Başkanı olarak seçildi. Ancak, aldığı sayısız tehdit ve  suikast girişimi sonucu görevini tamamlayamadı. Kabil Taliban yönetimine geçtiğinde Savunma Bakanlığı güvenliği altında yeni bir görevdeydi.

Sahra Karımi: (1983-…..)  Parlika 2016 / A Look  At TheEarth 2018 / Hava, Maryam, Ayeshi 2019 filmlerinin yönetmeni. Afganistan’da kürtaj sorununun ele alan Hava, Maryam, Ayeshi Venedik Film Festivali’nden ödülle döndü.. Kabil tahliyesinden sonra güvende olduğunu duyurdu.

Shamsia Hassani: (1988-…..) Kabil Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde profesör. Graffitileriyle tanınıyor, Graffitilerinde kadınların ağızları yok, ancak renkli ve umut aşılayan resimler.

Rangina Hamidi : (1978-…..) Aktivist ve politikacı, avukat. Kabil’i Taliban aldığında eğitim bakanıydı.

Shukriya Barakzai: (1970-…..) Afgan gazeteci, politikacı ve ülkesinde feminist hareketin önde gelen liderlerinden. Defalarca suikast girişimine uğradı, sokakta darp edildi, üç kez tutuklandı ancak mücadelesine devam etti. 17.11.2014’de arabasına yönelik intihar saldırısında onlarca kişi yaralanmış, üçü ölmüştü.

Yazar

Yazar

Berin Uyar B
Berin Uyar
EDİTÖRDEN
June 19, 2023
Save
EDİTÖRDEN
Funda Sevencan F
Funda Sevencan
CAPSULA MUNDI
June 19, 2023
Save
CAPSULA MUNDI
Berin Uyar B
Berin Uyar
DEVEDE KULAK MI?
June 18, 2023
Save
<strong>DEVEDE KULAK MI?</strong>
Yelda Karataş Y
Yelda Karataş
BABASININ KIZI
June 18, 2023
Save
<strong>BABASININ KIZI</strong>
M
Muazzez Arısoy
NAZIM HİKMET’İN YOLCULUĞU - HALUK ORAL
June 18, 2023
Save
NAZIM HİKMET’İN YOLCULUĞU - HALUK ORAL